Četrta zgodba o uspehu

FIG stuff

Četrta je na voljo v:

 • vesoljska plovila (vključno s vesoljskim prevozom)
 • vgrajeni sistemi
 • Odprite Firmware / Open Boot / One Laptop na otroka
 • astronomija
 • oceanografija
 • elektrotehnika
 • omejene uporabe virov
 • matematika
 • nove in eksperimentalne strojne platforme
 • Windows, Mac, DOS, Unix in standalones
 • mikrokontrolerji
 • … in mnogi drugi!
* Space-Povezane Aplikacije za Četrtič je prvotno zbral zdaj znanega znanstvenika Jamesa Rasha, ki je prejel in objavil na http://forth.gsfc.nasa.gov/. Od takrat je bila odstranjena iz spletne strani, vendar je tukaj arhivirana.
* Navodila za uporabo pri FORTH, Inc.

Glasbene aplikacije

Četrta in računalniška glasba na Oddelku za tehnologijo v glasbi in sorodnih umetnostih (TIMARA) konservatorija Oberlin – 28.04.2006

Celoten članek

TalberTronics – Projekti John Talbert

1984

Prototip MIDI rog je zasnovan in zgrajen. To je krmilnik vetra s senzorjem tlaka, 8 stikali in drsniki / pedali. Podatki krmilnika se napajajo na en mikroračunalnik Z8 plošče, ki interpretira podatke in jih pretvori v MIDI kontrolne signale. Jezik za Forth je bil uporabljen za programiranje naprave, saj se je BASIC izkazal za prepočasen.

1987

Končna različica MIDI roga zgrajena. To je MIDI kontrolni instrument, ki temelji na mikroračunalniški plošči z eno ploščo in je programiran v programskem jeziku Forth. Gary Nelson vzame MIDI rog na cesti z več kot 200 predstavami po vsem svetu. Uporablja MIDI Horn kot del vmesnega učinka “hiperinstrumenta”, ki ga sestavljajo računalnik Macintosh, niz digitalnih sintetizatorjev in programska oprema (Max / MSP), ki ju povezuje skupaj. V “hiperinstrumentu” krmilnik nima nujno predvajanja “opomb”, pošilja signale učinkovitosti, ki jih izvaja računalniški program, sestavljen za nadzor nad izvajanjem glasbe.

Po delu z Forth programskim jezikom na MIDI rogu sem navdušen nad svojo hitrostjo, kompaktnostjo in preprostostjo uporabe. Jezik Forth sestavlja slovar besed (podprogramov) in več skladov za shranjevanje podprogramskih podatkov. Programiranje v Forthu je stvar ustvarjanja novih “besed” z združevanjem predhodno zgrajenih besed, ki so že v slovarju in tako ustvarijo hierarhijo besed. Zgornje besede lahko enostavno preskusite z vodenjem komponent nižjega nivoja. Nizke ravni besed, ki se neposredno ukvarjajo s strojno opremo procesorja, se enostavno zgradijo, tudi če uporabljate kodo za montažo, če je to potrebno za hitrost.

Ohio Znanstveni Mikroračunalnik je nadgrajen leta 1987 s Forth sistemom (RSC Forth). Jezik se bistveno podaljša z besedami, ki se nanašajo na Hybrid Synthesizer, MIDI vhod in izhod, časovno napravo, nov čip sintetizatorja SID in vse naprave, ki se uporabljajo za krmiljenje analognih sintetizatorjev, kot so krmilne napetosti DAC in ADC, impulzni detektorji in generatorji. Vmesnik Hybrid Synthesizer je obnovljen z novimi generatorji valovnih oblik in s časovnim nadzorom. Floppy pogoni so nameščeni za uporabniško shranjevanje programov.

1988

Kolo analognega sintetizatorja doseže določeno zrelost z razpoložljivostjo čipov, kot so čipi Solid State Music in glasbeni čipi Curtis. Sem jih uporabil za načrtovanje in izgradnjo oktalnega Voltage Controlled Amplifier (VCA), quad Voltage Controlled Filter (VCF), aural Exciter z vsemi svojimi komponentami in Analog Delay Line. Vse to je mogoče nadzorovati z Ohio Scientific Micro z razširjenimi besedami utility Forth.

1993

Delo se začne pri načrtovanju in izgradnji nadzorne napetosti na MIDI naprave. En projekt uporablja 8088 mikroprocesor z ROM-jem sistemom Forth, ki nadzoruje 8-bitne ADC-je. Še en projekt je reprogramiranje drsnega okvirja Roland PG1000, da bi izpisali kakršenkoli MIDI signal.

Chris Passauer

Komercialne aplikacije

Skeniranje tunelskega mikroskopa – 05/27/2011

“Spominjam se pozno v poznih 80. letih, kako kul je dobil izpis iz množice atomov ogljika iz prvega računalniškega namiznega skeniranja tunelskega mikroskopa, ki je kot krmilnik uporabil naš PC4000 PC vtičnik, ki je bil uporabljen kot njegov mikroprocesor čip Novix NC4000 Forth. Ta STM je bil eden izmed Silikon Skladatelji zgodnji uspehi OEM. Nekje mislim, da imam še vedno kodo za nizko raven Forth, ki se uporablja za nadzor položaja mikroskopske glave xyz-položaja, ki bi dobesedno preletel vzorec ogljika. V zgodnjih predračalnikskih različicah sistema se je glava občasno zrušila v ogljikove gore. ”

“Zabavni časi.”

George Nicol
george -at- inscenes.com
Analizatorji motorja – 10/21/2010

“Leta 1986 sem delal za Bear Automotive v Brookfieldu, WI, ki je uporabljal Forth za programiranje analizatorjev motorja (Pre-OBD). Takrat so delali z Mercedes-Benzom.”

“Priložil sem nekaj dokumentov o izdelku, ki je bil izdelan po programski opremi Forth. Stroj, na katerem sem delal, je bila strojna oprema analizatorja PACE 200/400.”

“Delal sem v podjetju leta 1986-1987 tik pred selitvijo iz Brookfielda v New Berlin, WI v tem letu. V maju 1988 je bila družba od SPX Corporation kupljena za 66 milijonov dolarjev.”

“Obstaja še obnovitvena družba, imenovana Team Bear USA. Nimam nobene povezave z družbo.”

Bear 400 fotografija
Bear 3000 fotografija
Pace 200 brošura – 313 Kb pdf datoteka
Pace 400 brošura – 3,52 Mb pdf datoteka
Scott Matus
smartus -at- barclaycardus.com
Filmska žičnica – 31. 12. 2009

“Sem naredil dodatek za Panavisionov filmski žerjav z imenom Back Pan Plus, ki pomaga operaterju kamere, tako da premakne premike držal in ohranja kamero, ki kaže na igralca. Celoten programski čas je bil le nekaj tednov. ki se uporablja v mnogih filmih, in ena je trajno vgrajena v Oprahovem setu. Četrta je zmagovalna impresivna zmaga povsod, kjer je obdana. ”

Randy M. Dumse
Novo Micros
rmdumse -at- newmicros.com
rmd -at- newmicros.com
Pljučna uporaba – 20.11.2004

“Enkratna bolnišnična aplikacija v Forthu že od poznih sedemdesetih let poteka kontinuirano v pljučni diviziji medicinskega centra Cedars-Sinai.”

“Glavne aplikacije so razvili FORTH, Inc. za PDP 11/60 s samo 16K pomnilnika. Chuck Moore in Beth Rather sta očitno preživela veliko dolgo noč čez Tektronixove terminale in razvile drobne aplikacije, ena je bila v realnem času sistem za pridobivanje podatkov za testiranje pljučnih funkcij, drugi pa zbirka podatkov za podatke Arterial Blood Gas. Jedro Fortha je bilo manj kot 1K. Ko so odšli, so bile aplikacije funkcionalne, čeprav se je sistem zrušil vsakih 20 minut. ”

“S tem sistemom delam že od leta 1981, ko je bila tudi aplikacija za zaračunavanje, razvili pa so tudi začetke sistema za izdajo naročil za zdravljenje respiratorne terapije, ki je bila aplikacija 24×7, ki zahteva veliko več stabilen OS.Po obratnem inženirstvu jedra sem odkril nekaj napak, ki so povzročale stalne zrušitve. Napisal sem generatorja jedra, da sem lahko popravil hrošče in dodal nekaj potrebnih zmogljivosti ter ponovno programiral več programerjev, da bi bil bolj učinkovito in stabilno. Bili smo na poti. Do pred nekaj leti je bilo zaposlenih vedno 2-3 programerjev, samo za razvoj in vzdrževanje aplikacij. ”

“V preteklih letih so bile aplikacije dodane in zavržene, vključno s sistemom za testiranje vadbe v realnem času in z različnimi aplikacijami za bazo podatkov. V letu 1987 se je preselil na PDP 11/84, nato pa je bil vir aplikacij prepisan za LMI UR / Forth na računalniku v letu 1998. ”

“Danes okolje LMI Forth deluje v DOS polju na računalniku z operacijskim sistemom Windows 98SE, ki povezuje uporabnike, tiskalnik, čitalnike črtnih kod, laboratorijsko opremo in druge računalnike prek 35 serijskih vrat. HL7 vzdržuje povezave z drugimi bolnišničnimi sistemi, pošiljanje laboratorijskih podatkov in prejemanje Podatki o sprejemu / raztovarjanju / prenosu. V drugih bolnišničnih sistemih je ena vrata v čakalni vrsti tiskalnika, na stotine finančnih in kliničnih poročil pa se vsak dan dnevno natisnejo v to čakalno vrsto, kjer sistem Forth razčleni mnoge zbirke podatkov. edinstvena sposobnost samodejnega usklajevanja informacij, ki jih morajo druge službe storiti ročno iz natisnjenih poročil. ”

“Danes so glavne aplikacije vse aplikacije za bazo podatkov, aplikacije v realnem času pa so bile zamenjane s ključnimi sistemi, ki se povezujejo serijsko.Te glavne aplikacije so vnos RT naročila, zaračunavanje, podatki PFT / Exercise in laboratorijski podatki ABG. aktivna Forth izvorna koda – morda 50.000 vrstic kode. Imamo 2 GB večinoma binarnih podatkov, ki obsegajo laboratorijske rezultate, naročila in finančne podatke, nekateri pa se nadaljujejo v sedemdesetih letih.

“Zdaj sem vodja oddelka za pljučno medicino in edina oseba, ki še vedno podpira sistem Forth, je še vedno v stalnem toku, dodaja zmogljivosti in prilagaja zahtevam o pacientih in učinkovitosti. Bolnišnice so regulativni in finančni izziv danes. v črni in vsi imajo težave pri ohranjanju hitro spreminjajoče se tehnologije in predpisov o pacientih. Naš sistem je edinstven, saj stane poleg ničesar za delovanje, vendar imamo popoln nadzor nad vsemi aplikacijami in zaradi lahkosti in moč programiranja Forth, se lahko prilagodi v kratkem času. ”

George Applegate
applegat -at-ix.netcom.com
Argo potopno vozilo

Ansambel Sonarja, luči in kamer Argos je orkestrirala vrsta računalnikov, ki so jih programirali v drugem računalniku. Računalnik na samem brez človekovega človeka Argo je bil programiran v Forthu, jedrnatem, vendar vsestranskem jeziku, ki je bil prvotno namenjen uravnavanju gibanja teleskopov in tudi za nadzor naprav in procesov, ki segajo od monitorjev srca do video kamer s posebnimi učinki. Računalnik na Knorrju je bil programiran v C, močan, a precej kriptičen jezik, ki bi natančno določal računalniške operacije. Telemetrijski sistem na obeh koncih debelega koaksialnega kabla, ki povezuje posode, kar je dejansko omogočilo, da se računalniki med seboj pogovarjajo, je bil programiran v tretjem, osnovnem jeziku, imenovanem jezikovni jezik.

Forth je bil edini visoki jezik, ki bi ga lahko uporabljali na podvodnem računalniku Argo.

Izvleček iz: Huda pot zgodnjega programiranja

Oglejte si to spletno stran Enchanted Learning za informacije o Robert D. Ballard, Undersea Explorer

Enotno sklicevanje na to Forthovo aplikacijo najdete v vnosu iz leta 1985 na Byte
Kratka zgodovina programskih jezikov: “Forth nadzira potopne sani, ki najdejo razbitino Titanik”

BART parkirni kontrolorji po AM Raziskave – 15.01.2004

“Regulatorji parkirnih naprav BART uporabljajo zgodnjo različico amrFORTH-a na mikrokrmilniškem modulu 80C552. Pred desetimi leti, ko ste kupili svojo vozovnico in vstopili v vrtilno ploščo, boste videli ta stroj kot škatlo iz nerjavnega jekla.”

“Zapomnite si svojo številko parkirne stojnice in jo vnesite v napravo. Porazdeljena baza vsebuje vse trenutno uporabljane parkirne stojnice. Varnost udari posebno kodo in dobi izpis iz navidez praznih stojnic in vseh vozovnic, v katerih je vozovnica. parkirišča od preveč napolniti s kupci, medtem ko še vedno parkiranje dostopa do pokroviteljev. ”

Albert Lee Mitchell
Ztar MIDI kontroler

Starr Labs Ztar je kitarski podobni kontroler za MIDI glasbene sintetizatorje. Za razliko od naprav, ki poskušajo pridobiti kontrolni tok MIDI iz zvočnega izhoda običajne kitare, je Ztar popolnoma digitalni instrument z notranjim mikroprocesorjem in senzorji za frets in strune.

Na stotine senzorjev je treba vzorčiti in obdelati v realnem času, da bi ustvarili kontrolni tok MIDI, in da bi se izognili časovnim odstopanjem, ki bi bile boleče opazne pri glasbenem performansu. Ztar uporablja mikroprocesor Zilog Super8, programiran v mešanici Fortha in asemblerja, da izpolnjuje te zahteve.

Analizator protokola WAN / LAN Tektronix

Ta izdelek je prefinjena aplikacija zbirke podatkov, ki uporablja Forth.

Oglejte si tudi naslednje povezave:

Dorado Sistemi – 01/15/2004

“Tukaj je sličica Forth in Dorado Systems. Prodali smo 650 nadzornikov energije na Lucky Markets v Forthu, več tisoč nadzornih plošč za dostop in več deset tisoč čitalnikov kartic magnetnih trakov (samo 4.000 na Denverjevo mednarodno letališče).”

“Vsi izdelki so bili storjeni v Forthu, večinoma 68HC11, v Forthu zbiralcu in nekaj večjih izdelkih v energetskem krmiljenju, kodiranju čitalcev kartic itd. Na visoki ravni Forth. Nekateri izdelki so potekali na osebnih računalnikih, približno 6502s za vgrajene sisteme s sistemom 68HC11. Andrew McKewan je bil naš guru, kot sem ukinil programiranje izdelkov v poznih 80-ih. ”

Bill Ragsdale

Projekti

Boing

Boeing 777 Letalski sistemi

“Oblikovane in kodirane vdelane Forth jedrca, ki se izvajajo na avionskih sistemih Boeing 777. Forthkernels se uporabljajo za preverjanje inženirskega oblikovanja, preverjanja proizvodnje in odpravljanja napak strojne opreme. 80960 mikroprocesorjev.Im sem poučeval uvodni Forth programskih razredov za inženirje načrtovanja strojne opreme, in pomagal pri težavah v njihovih Forth kode.Ustvarjanje je bilo opravljeno na računalniku VAX z uporabo CMS (Code Management System) za sledenje razvoju izvorne kode.Osplet in integracija jedra je bilo opravljeno s pomočjo In-Circuit-Emulators. ”

Robert Blythe
Funkcionalna testna jedra

“Odgovoren je za vdelavo funkcionalnih testnih jeder (FTK) v vse CAS / CMS 777 LRU-je. FTK je Forth tolmač, ki prebiva na vseh računalniških ploščah podjetja Boeing 777. Task je zahteval tudi vključitev novih funkcij Forth in nove strojne opreme za serijo 68xxx.”

Dennis R. Montgomery

Raziskovalne aplikacije

Rehabilitacijske aplikacije

Alexis Wheelchair

Alexis je bil inovativen električni invalidski voziček z zasnovo kolesa v kolesih. Edinstveno je v tem, da lahko obrne svoj lastni odtis in se premika stransko. Center Rehab R & D Centra VA Palo Alto Heath je licenco Intex Industries omogočil, da je Alexis komercialno dostopen leta 1987, in Intex je izdelal 40 predprodukcijskih enot za testiranje na območju San Antonio. Med naslednjimi prizadevanji za preoblikovanje je družba vložila zahtevek za stečaj, kar trenutno preprečuje nadaljnjo komercializacijo.

Lingraphica

Lingraphica je prenosna pomožna in terapevtska komunikacijska naprava za ljudi z afazijo zaradi možganske kapi ali druge možganske poškodbe. Razvit je bil v okviru projekta VA Merit Review v Rehab R & D Center v letih 1987-1989 in je bil leta 1990 tržen v skladu z Zakonom o prenosu tehnologije. Leta 1996 je matična družba Lingraphicare America preusmerila svoja prizadevanja za prodajo medicinskih pripomočkov za nudenje storitev kliničnega jezika in govorne terapije odraslim z afazijo. Njihove storitve, ki uporabljajo Lingraphica, poročajo o večjih stopnjah izboljšanja in boljših končnih rezultatih kot tradicionalni govorni jezikovni terapiji.

Ultrazvočni upravljani invalidski voziček

Ta vmesnik za motoriziran invalidski voziček omogoča posameznikom s kvadriplegijo nadzor nad hitrostjo in smeri invalidskega vozička z nagibanjem glave. v želeni smeri vožnje.

Ralph Prstčrkovanje Roka

Ta računalniško nadzorovana elektromehanska ročna prstna roka nudi gluhozavim posameznikom izboljšan dostop do računalnikov in komunikacijskih naprav poleg osebnih pogovorov.


Prosimo, pošljite Forth zgodbe o uspehu in komercialne aplikacije webmasterju FIG.


<--  Glavna stran FIG

 

Za izvirno angleško besedilo pojdite na: http://www.forth.org/successes.html