Modcomp mini računalniki

Douglas W. Jones
UNIVERZA V IOWA Oddelek za računalništvo

Reklamni plakat Modcomp iz leta 1980 (avtorjeva zbirka). Zelo majhno besedilo na dnu plakata daje poslovne naslove podjetja Modcomp in ne vsebuje obvestila o avtorskih pravicah.


 [photo of Simpler terminal]

Modcomp, Fort Lauderdale Florida, je v začetku sedemdesetih let začel izdelovati 16-bitne mini računalnike, namenjene tekmovanju s stroji, kot sta DEC PDP-11 in HP 2115. Leta 1974 so prišli z mini-računalnikom Modcomp IV, vključuje podporo za 32-bitna cela števila, 64-bitno enoto s plavajočo vejico in enoto za upravljanje pomnilnika. Modcomp IV je prišel na trg rahlo pred Dec Vax 11-780 in je bil na nek način dostojen konkurent. Modcomp IV je sledil okoli leta 1980 z Modcomp Classic, ki je dodal podporo za 32-bitno naslavljanje arhitekture.

Ironično, na sliki, ki je prikazana tukaj, ni izdelkov Modcomp. Inteligentni terminal Plato V je iz CDC-ja (to je IST-II) in izhod, prikazan na tem terminalu, je iz sistema Simpler, kmalu po tem, ko je Univerza v Illinoisu odprla tehnologijo Global Information Systems za trženje te programske opreme. Poenostavljeno je bilo izvajanje programskega jezika Tutor iz sistema Platon IV v Illinoisu. Modcomp se je zanimal za trženje Simpler, ker je tekel na Modcomp IV ali Minicompompu Modcomp Classic. Kasneje se bo Simpler preimenoval v ACCORD.


Programski referenčni material

Programska žepna referenčna kartica za Modcomp IV avtorsko pravo 1976 na Univerzi v Kaliforniji v San Franciscu. To je skeniranje fotokopije izvirnika. Kopije te kartice so bile pogosto uporabljene, saj ni bilo nobene uradne jedrnate referenčne kartice za stroj.


Strojna oprema

Lyle Bickley je na spletu objavil lepo zbirko fotografij, ki prikazuje sistem Modcomp II. Kot je razvidno iz teh fotografij, so bili mincomputerji podjetja Modcomp iz leta 1970 izdelani iz žičnih vlaken, ki so bili povezani s tečaji vzdolž enega roba in urejeni tako, da so odprli kot strani knjige. Medsebojno povezavo med ploščami so potekali s trakovi kablov vzdolž roba hrbtenice knjige, tako da se je lahko odprla katera koli plošča med delovanjem stroja. Minimalni računalnik Modcomp II je zahteval 4 plošče, dva za CPU in eno 32-kanalno pomnilniško jedro. Stroj, prikazan v tej zbirki fotografij, ima 64K besed pomnilnika, zato ima 2 jedra.

Medtem ko so bili manjši računalniki Modcomp pakirani s hrbtenico knjige vodoravno in odpiranje navzgor, so računalniki, ki so zahtevali več plošč, pakirani z navpično hrbtenico, tako da so se stranice odprle navzven od sprednje strani releja. To je mogoče videti v zbirki fotografij pri DVQ; se pomaknite navzdol do dna strani, da si ogledate fotografije Modcomp II. Ta stroj je večji zaradi dveh razlogov: ima enoto s plavajočo vejico in glavni pomnilnik je zgrajen iz 4 16K pomnilniških modulov namesto dveh 32K modulov. To pomeni, da je starejši, vendar na fotografijah ni nobenega datuma izdelave.


Koristna spletna stran: http://homepage.divms.uiowa.edu/~jones/modcomp/