Naravna matematika

z
Stephen Montgomery-Smith
Matematični oddelek
Univerza v Missouriju
Columbia, Missouri 65211
stephen@math.missouri.edu
http://math.missouri.edu/~stephen/

26. maja 2003

 

Naravna matematika je program, ki matematiko natisne na naravni način in ga natisne (z uporabo LaTeXa). Na primer, lahko ustvarite datoteko test.nat s črtami

  integral from 0 to infinity of e ^ (-x^2/2) dx
= sqrt (pi over 2)

Potem vpišete

naturalmath test

ki bo izdelala datoteko test.tex, pripravljena za LaTeX, da jo vnese v lepo enačbo:

This is an image of the above equation when it is typeset

Kako jo uporabljati je podrobneje opisano v vadnici.

Lahko ga preizkusite iz spletnega brskalnika, tako da se povežete s tem stran.

Ta program je bil prvotno napisan, da bi invalidnim učencem pisal matematiko. Prednost Natural Math nad TeX / LaTeX / AMSTeX je, da je enostavno učiti Natural Math in enostavno vnašati Natural Math z eno roko ali z glasovnim sistemom za diktiranje. (Prednost TeX / LaTeX / AMSTeX je, da je na voljo veliko več možnosti – Natural Math ni priporočljiv za pisanje matematičnih / znanstvenih dokumentov.) (Nedavno je bilo poudarjeno, da ima groff podoben vmesnik.)

Natural Math je brezplačna programska oprema. Uporabite ga lahko pod Stephenovo različico umetniške licence ali pod splošno javno licenco GNU. (Glej spletno stran http://www.opensource.org/licenses/artistic-license.html za izvirno “umetniško dovoljenje”.) Rad bi se zahvalil NSF za zagotavljanje podpore, medtem ko se ta programska oprema razvija.

Trenutna različica Natural Math je približno 0,5. Prosim, pošljite mi e-poštna sporočila o napakah na stephen@math.missouri.edu. Prosim, povejte mi tudi o morebitnih popravkih napak ali izboljšavah.

Tukaj so potrebne datoteke in mentor. Če želite zagnati, boste potrebovali različico Perl 5 v vašem sistemu. Za uporabo programa Natural Math boste potrebovali različico 2e LaTeX 2e. V nadaljevanju navajam nekaj predlogov, kako dobiti te pakete.

Paket Windows / DOS sestavljajo datoteke
naturalmath.pl (perl skript),
naturalmath.bat (paketna datoteka),
tutor.nat (vadnica),
example.nat (primer .nat datoteko, opisana v vadnici),
install.html (navodila za namestitev v html – kaj zdaj berete),
Stephens-Artistic.txt (moja različica umetniške licence)
GNU-GPL.txt (GNU General Public License).

Paket UNIX sestavlja
naturalmath (perl script),
tutor.nat (vadnica),
example.nat (primer .nat datoteko, opisana v vadnici),
install.html (navodila za namestitev v html – kaj zdaj berete),
Stephens-Artistic.txt (moja različica umetniške licence)
GNU-GPL.txt (GNU General Public License).

(Upoštevajte, da sta naturalmath in naturalmath.pl popolnoma enaka.)

Na voljo je tudi scenarij CGI naturalmath.cgi, ki se uporablja na tej spletni strani.

Vse to lahko dobite v stisnjenem formatu v naturalmath-0.5.tar.gz ali naturalmath-0.5.zip.

Dodatni dodatki (izpeljane datoteke / imeniki, ki jih ni treba distribuirati z zgornjimi datotekami, vendar jih še vedno zajemajo avtorske pravice):
tutor.tex (vadnica kot datoteka LaTeX),
tutor.dvi (vadnica kot datoteka dvi),
tutor.ps (vadnica kot datoteka postScript),
tutor.pdf (tutorial kot pdf datoteka),
mentor (tutorial v html).

Kako namestiti Natural Math v Windows 9x

Program Natural Math zahteva dve stvari: Perl različica 5 in LaTeX različica 2e. Če imate te že nameščene, delate odlično in preskočite naslednjih nekaj korakov.

Eno mesto za namestitev Perl-a je spletna stran http://www.ActiveState.com/ActivePerl/. V času tega pisanja ima različico 509 in poskusno različico 513. Verjetno je, da je različica 509 za zdaj. Če uporabljate Windows 95, sledite povezavi, ki je navedena na zgornji spletni strani, na Microsoftovi spletni strani http://www.microsoft.com/com/dcom/dcom1_2/default.asp. To vam bo zagotovilo popravek Windows 95, ki je potrebna za ActivePerl.

Namestitev teh programov je vetrič – samo kliknite na izvedljive datoteke (naredite program DCOM1_2 najprej), odgovorite na nekaj preprostih vprašanj (na primer kjer želite, da je nameščen – če ne morete ugotoviti, kakšna vprašanja o Explorerju ne skrbite ) in ne pozabite znova zagnati naprave po namestitvi vsakega dela programske opreme.

Nato morate namestiti TeX. Všeč mi je miktex, ki je na voljo na velikem številu ftp strani, tako imenovane spletne strani CTAN. Seznam lahko dobite tako, da iščete CTAN v katerem koli iskalniku. Tisti, ki sem ga uporabil, je bila ftp://ftp.duke.edu/tex-archive/. Po prihodu na katerikoli ftp spletno stran, ki jo želite, poglejte v sisteme / win32 / miktex / 1.11 / osebno, bi dobil osnovni sistem, zato prenesite datoteko basic.exe. Prav tako dobite datoteko INSTALL.TXT. Verjetno bi morali dobiti posodobitev.exe tudi, čeprav se nisem zmešal s seboj. Ponovno namestitev je vetrič. Dvokliknite na izvedljivo. Edini tricky bit je vprašanje o lokalnem TeX repozitoriju – jaz bi šel za to, morda samo spremembo imena diska, če ga boste namestili na drug disk kot privzeto. Spet ne pozabite znova zagnati naprave po namestitvi sistema. Datoteka INSTALL.TXT. ima tudi nekaj dodatnih navodil, ki verjetno niso potrebne, vendar je bolje biti varni kot žal.

Zdaj ste pripravljeni namestiti Natural Math. To ni čisto tako enostavno, ker nisem programerja programa Windows, zato nisem mogla narediti lepega paketa. Najprej se odločite za kateri imenik shranite program. Ta navodila domnevajo, da ste izbrali D: \ NATURAL. Postavite tri datoteke naturalmath.pl, naturalmath.bat in tutor.nat v ta imenik, pa tudi datoteke Stephens-Artistic.txt in GNU-GPL.txt. (Če želite prenesti te datoteke, pritisnite tipko Shift, medtem ko kliknete povezavo.) Po potrebi uredite datoteko naturalmath.bat, da odraža izbiro tega imenika (trenutno je nastavljena za delo z D: \ NATURAL).

Nato morate v računalniku urediti C: \ AUTOEXEC.BAT. V njej bo nekaj vrstic, ki izgledajo kot:

        path c:\pk204g
PATH=%PATH%;C:\WSMU\dl;
SET PATH=D:\TEXMF\MIKTEX\BIN;D:\PERL\BIN;%PATH%

V eno od teh vrstic dodajte D: \ NATURAL (zgornji ali spodnji del – ni pomembno), na primer v prvo vrstico:

        path c:\pk204g;d:\natural

Znova morate ponovno zagnati, da bodo te spremembe začele veljati. Zdaj začnite okno ukazne vrstice DOS. Pojdite v imenik, ki ga vnesete, recimo, v tipko Natural Math

        d:
cd \natural

Zdaj preizkusite Natural Math tako, da vnesete

        naturalmath tutor

Moral bi dobiti izhod v nekaj

To je Natural Math verzija 0.2alpha, nazadnje spremenjena 19. marca 1999.
Te napake so bile namerno vstavljene.
^
Error: what’s this: `These’ just before line 604
1 + 2 over (x + yy) – 11.2235 +
^
Error: what’s this: `yy’ just before line 580
(1+2
^
Error: right bracket missing just before line 583
Created tutor.tex from tutor.nat.

(Ne skrbite za sporočila o napakah – namerno v vadnici prikazujejo napake.)

Če želite zagnati LaTeX, lahko to storite s pomočjo ukaza

        latex tutor

ali z ukazom, ki bo naenkrat vodil naravno Math in LaTeX:

        naturalmath /l tutor

Če si želite ogledati datoteko z napisi, zaženite program za predogled. V primeru miktexa to naredite s tipkanjem

        yap tutor

Tu lahko natisnete vadnico s pritiskom na tipke za tiskanje. Morda boste prejeli nekaj sporočil o napaki, ki kažejo, da morate pravilno nastaviti tiskalnik v YAP-ju – če pritisnete ustrezne gumbe (žal vam ne morem pomagati veliko več tukaj, lokalni računalniški boffin bi moral imeti možnost pomagati).

Na splošno lahko ustvarite katero koli datoteko vrste .nat in Natural Math ga bo obdelala za vas. Če menite, da je preveč, da vnesete vso naravno matematiko, lahko spremenite ime naturalmath.bat na, na primer, nm.bat, zdaj pa se bo ukaz za uveljavitev programa

nm filename

Kako namestiti Natural Math v Unixu

Na vašem sistemu morate imeti različico Perl različice 5 in LaTeX različico 2e. Če nimate že nameščenih, bo malo težko podati popolna navodila, saj so različne različice Unixa tako različne. Jaz uporabljam FreeBSD 3.x, kjer je ta namestitev vetrič prek zbirke vrat.

Najprej morate namestiti različico Perl 5. Verjetno je to že nameščeno. Če želite izvedeti, vnesite

         perl -v

in upajmo, da bo poročala, da imate številko različice, podobno kot 5.005_02. Če dobite starejšo različico ali napako »Ukaz ni bila najdena«, boste morali namestiti različico Perl 5. Če želite poiskati informacije, obiščite spletno mesto http://www.perl.com/pace/pub/perldocs/latest.html. (Na FreeBSD 2.x namestite iz / usr / ports / lang / perl5.)

Še enkrat je zelo verjetno, da ste namestili LaTeX. V nasprotnem primeru je na voljo na velikem številu spletnih strani ftp, tako imenovane spletne strani CTAN. Seznam lahko dobite tako, da iščete CTAN v katerem koli iskalniku. Tisti, ki sem ga uporabil, je bila ftp://ftp.duke.edu/tex-archive/.

Porazdelitev, ki sem jo uporabila, je bila teTeX, ki ima vse. Po prihodu na katero koli spletno stran, ki jo želite, si oglejte sisteme / unix / teTeX /. (Na FreeBSD namestite iz / usr / ports / print / teTeX.)

Zdaj ste pripravljeni namestiti Natural Math. Daj datoteko naturalmath kjerkoli, kjer postavite izvršljive datoteke (na primer / usr / local / bin ali $ HOME / bin, $ HOME je vaš domači imenik). Ugotovite, kje je vaš perl nameščen z ukazom

        ki perl

in ustrezno uredite zgornjo vrstico naturalmath (zdaj predpostavlja, da je perl v / usr / bin / perl). Prav tako morate zagotoviti, da je datoteka naturalmath izvršljiva:

        chmod + x / whereeveritis / naturalmath

kjer / kjer je mesto, kjer ste dali datoteko naturalmath.

Nato poiščite datoteko tutor.nat. Morda boste želeli postaviti to na nekem mestu, kamor vstavite druge datoteke dokumenta. Prav tako bi morali dobiti datoteke Stephens-Artistic.txt in GNU-GPL.txt in jih postaviti nekje na enostaven način.

Zdaj preizkusite Natural Math tako, da vnesete

         naturalmath tutor

Moral bi dobiti izhod v nekaj

         To je Natural Math verzija 0.2alpha, nazadnje spremenjena 19. marca 1999.
Te napake so bile namerno vstavljene.
^
Napaka: kaj je to: “Te” tik pred vrstico 604
1 + 2 nad (x + yy) – 11.2235 +
^
Napaka: kaj je to: “yy” tik pred vrstico 580
(1 + 2
^
Napaka: desni nosilec tik pred vrstico 583
Ustvarjeno tutor.tex iz tutor.nat.

(Ne skrbite za sporočila o napakah – namerno v vadnici prikazujejo napake.)

Če želite zagnati LaTeX, lahko to storite s pomočjo ukaza

         Latex tutor

ali z ukazom, ki bo naenkrat vodil naravno Math in LaTeX:

         naturalmath -l tutor

Če si želite ogledati datoteko z napisi, zaženite program za predogled. Na primer

         xdvi tutor

Če želite natisniti datoteko, uporabite svoj lokalni program tiskalnika dvi, ki je morda

         dvips tutor

ali
dvips tutor -o! lpr

Na splošno lahko ustvarite katero koli datoteko vrste .nat in Natural Math ga bo obdelala za vas. Če menite, da je preveč, da vnesete vso naravno matematiko, lahko spremenite (ali povežete) ime naravne matematike, na primer nm, in zdaj se bo ukaz za uveljavitev programa

         nm filename

 

Izvirni članek: