USASC-USAAS-USAAC-USAAF-USAF serijske številke vojaških letal – 1908 do danes

1. avgusta 1907 je bila ustanovljena Aeronavtična divizija Signalnega korpusa Združenih držav Amerike, ameriška vojska pa je leta 1908 kupila svoj prvi zrakoplov s težji zrak, model W Wright. Dodeljena je bila serijska številka 1. Nadaljnji vojaški zrakoplovi so bili dodeljeni serijski številki v zaporedju njihovega nakupa. Na žalost so zgodnji zapisi iz teh dni precej nepopolni in obstajajo številne vrzeli in konflikti. Za zmedo se je pogosto zgodilo, da se je takrat, ko je bil zrakoplov obnovljen, dodelil popolnoma novo serijsko številko. Nekateri zrakoplovi iz tega obdobja (na primer DH-4 “Liberty Plane”) so znani, da so imeli vsaj štiri serijske številke med svojo kariero. Čez nekaj časa so bili uvedeni nekateri bloki zaporednih številk – blok 200 je bil rezerviran za hidroplane, 40000 blok za eksperimentalne zrakoplove in 94000 blok za prototipe in zrakoplove, ki so bili ocenjeni.

Nova Aeronautična divizija vojske je bila 14. maja 1918 preimenovana v ameriško vojaško zračno službo (USAAS). Zaporedna serijska številka se je nadaljevala do konca ameriškega proračunskega leta 1921 (ki je bila 30. junija 1921). V tistem času je število doseglo 69592, skupaj s posebnim paketom eksperimentalnih nabav v letih 1919-1921 v območju 94022/94112.

Od 1. julija 1921 (začetek leta 1922) je bil sprejet nov sistem serijske številke, ki temelji na naročilih v vsakem fiskalnem letu. Vsaka serijska številka je zdaj sestavljena iz osnovne številke, ki ustreza zadnjima dvema številkama FY, v kateri je bil dodeljen denar za izdelavo zrakoplova, in zaporedno številko, ki označuje zaporedni vrstni red, v katerem je bil določen zrakoplov naročen znotraj tega FY. Na primer, letalo 22-1 je bilo prvo letalo, ki je bilo naročeno v FY 1922, 23-1 je bil prvi primer, ki ga je odredil leta 1923, itd. Ta sistem je še vedno v uporabi danes.

Pomembno je, da se prepozna, da serijska številka odraža davčno leto, v katerem je naročilo za letalo, NE leto, v katerem je bilo dostavljeno. Danes je razlika med časom naročila in dejansko dobavo letala lahko več kot nekaj let.

2. julija 1926 je bila vojaška zračna služba preimenovana v ameriško letalsko vojsko (USAAC). 20. junija 1941 se je USAAC preimenoval v ameriške zračne sile (USAAF). 18. septembra 1947 so se Air Force vojske Združenih držav oddaljile od ameriške vojske in postale ločena služba, Združene države Air Force. V vseh teh spremembah je prejšnji sistem zaporednih številk v fiskalnem letu ostal nespremenjen.

Leta 1947, približno približno istem času, ko je uradno oblikoval USAF, je bila razglašena uredba 5304.9003 iz DoD, ki je zahtevala, da ima zaporedna številka vsaj 3 številke. To pomeni, da serijske publikacije v proračunskem letu s posameznimi zaporednimi številkami, manjšimi od 100, napolnijo z ničli, da bi jih lahko privedli do 3 številke v dolžino. Torej 48-1 je napisana kot 48-001 v uradni dokumentaciji. Zaporedne številke večje od 9999 so napisane s 5 števkami. Leta 1958 je bilo najmanjše število številk v zaporedni številki dvignjeno na štiri, tako da se je serija zrakoplovov leta 1958 začela na 58-0001.

Lend-Najem

Po izteku zakona o zakupu lendov leta 1941 so bile ameriške serijske številke dodeljene letalom, zgrajenim v ZDA, namenjenih za vročanje z zavezniškimi zračnimi silami v drugi svetovni vojni. To je bilo storjeno zgolj za upravne namene, čeprav ti zrakoplovi niso bili nikoli namenjeni službi USAAF. Pozneje so med hladno vojno zrakoplovi, ki so bili dobavljeni ameriškim zaveznikom v okviru programa vzajemne pomoči ali programa vzajemne obrambe, dodelili serijske številke USAF za namene vodenja evidenc, čeprav niso nikoli v resnici služili v ZDA.

Niso vsi letali, ki so služili v zračnih silah ameriške vojske, izdali serijske številke USAAF. Najbolj znani primeri so tista letala, ki jih ameriška vojska v drugi svetovni vojni pridobi v tujini. V večini primerov so delovali pod tujimi oznakami in serijskimi publikacijami. Na primer, Spitfires, pridobljen v Združenem kraljestvu pod “Reverse Lend-Lease”, je deloval pod njihovimi britanskimi oznakami in njihovimi britanskimi serijskimi številkami. Poleg tega so nekateri letali, zgrajeni v ZDA, ki jih je naročila Britanija pred Lend-Leaseom, a kasneje navdušeni nad službo USAAF, še vedno zadržali serijske serije Royal Air Force.

Preurejeni zrakoplovi

Včasih se letala USAF obsežno predelujejo, da bi jih uskladili s sodobnimi standardi ali izpolnili popolnoma nove vloge, za katere niso bili prvotno načrtovani. V mnogih primerih so ti zrakoplovi ponovno zaporedni z novimi številkami, ki so pomembne za njihovo leto ponovne izdelave. Vendar pa to pravilo vedno ne sledi – precej groteskne spremembe na nekaterih letalih C-135, ki niso povzročile nove serijske številke.

Zrakoplovi, ki so podedovali mornarice

Ameriška mornarica in ameriški morski korpus imajo popolnoma drugačno serijsko številčno shemo, ki temelji na numerično progresivnih številkah, ki jih dodeli Urad za aeronavtiko. Občasno se letala prevažajo iz mornarice v ZDA. Če se pričakuje, da bo prenos trajen, se običajno zgodi, da preneseni zrakoplovi dobijo serijske številke USAF. Najpogosteje so serijske publikacije USAF teh prenovljenih mornariških letal vnesene v redno zaporedje številk, včasih pa so ti novi ameriški serijski vmesniki zgrajeni z retroaktivno dodajanjem dodatnih številk na koncu zaporedja zaporednih številk za fiskalno leto, v katerem so bili prvotno naročil mornarica. Zrakoplovi, ki so začasno premeščeni v USAF iz mornarice, običajno obdržijo serijske številke mornarice, čeprav so naslikani v oznakah USAF, vendar se včasih zgodi, da so letala, ki jih je zadolžila mornarica, dodeljene popolnoma nove serije USAF. Na žalost sistem ni vedno skladen.

Izjeme od pravila

V zadnjih letih dodelitev ameriških serijskih številk v FY ni bila vedno v strogem številčnem vrstnem redu. Poleg tega je zrakoplov včasih naveden v danem bloku FY, ko je bil dejansko naročen v drugem FY. To se najpogosteje opravi zaradi posebnih ugodnosti. Na primer, serijske številke dveh “Air Force One” VC-137s (62-6000 in 72-7000) bi lahko nakazovale, da so bili naročeni deset let narazen, dejanska razlika pa le sedem let. Predsedniški VC-25 so bili naročeni v FY 1986 pod serijami 86-8800 in 86-8900, vendar so se te številke spremenile na 82-8000 in 92-9000 po posebnem naročilu, da bi ustvarili serijo po dveh prejšnjih VC-137Cs. Kadar je USAF kupil nekatere civilne zrakoplove, bodisi z nakupom bodisi z zasegom, so bile včasih serijske številke izvzete iz zaporedja, pri čemer so bile njihove številke namerno izbrane tako, da ustrezajo njihovim prejšnjim civilnim registrskim številkam. Drugič, dodeljevanje serijske številke se opravi zaradi tajnosti, da prikrije obstoj razvrščenih zrakoplovov od radovednih oči. Na primer, serijske številke F-117 so bile prvotno dodeljene v strogem številskem vrstnem redu, vendar so bile pokrite med različnimi davčnimi leti. V drugih primerih so bile serijske številke (npr. Serijske številke za nove borce F-22 Raptor) izpeljane iz proizvajalčevih konstrukcijskih številk in ne iz zaporedja, v katerem so bile naročene. Še en čuden primer je bil A-1 Skyraiders, ki so ga pridobili iz mornarice za uporabo v Vietnamu – imeli so serijske številke USAF, ki so bile izdelane tako, da so vzeli serijsko številko mornarice (številko urada) in predpono pred številko fiskalnega leta, v katerem je letalo je naročila mornarica. Na primer mornarica A-1E Skyraider BuNo 132890 je postala 52-132890 na valjih USAF.

Rakete in napadi

V 50. in 60. letih prejšnjega stoletja je bila običajna vključitev izstrelkov in zrakoplovov brez posadke v serijske številke USAF. Zato ni vedno mogoče določiti skupnega števila zrakoplovov, ki jih je naročil ameriški ameriški vojaški sklad, preprosto s pregledovanjem serijskih številk.

Vojska Zrakoplovi

Po razpadu USAF-ja iz ameriške vojske je vojska še naprej uporabljala isti sistem serijskih številk za svoje letalo, pri čemer so se serije za zrakoplove Army in Air Force medsebojno mešale v istem zaporedju FY. Od leta 1967 je vojska začela uporabljati serije, ki se začnejo na 15000 za vsako FY, zato se lahko letalski zrakoplovi običajno razlikujejo od zrakoplovov USAF z njihovimi visokimi serijskimi številkami. Poleg tega, če je letalski helikopter letala imel serijsko številko z manj kot štirim številkami, so bile dodane dodatne ničle, ki so bile dodane na 5 številk. V FY 1971 je vojska odšla na novo serijsko serijo za svoje helikopterje, ki se je začela leta 20000 in se je od takrat nadaljevala zaporedno. Znotraj vsake FY številke ameriške vojske so veliko večje od števila, ki jih ameriški številki najverjetneje dobijo, zato ni veliko nevarnosti prekrivanja.

Prikaz serijskih številk na letalih

Do leta 1914, ko je vojska prvič začela kupovati zrakoplov z motorji s traktorji, je uradna serijska številka začela pobarvati v velikih blokih na obeh straneh trupa ali na krmilu. Te številke so bile tako velike, da jih je mogoče zlahka opaziti in prepoznati s precejšnje razdalje. V času ameriškega vstopa v prvo svetovno vojno je bilo veliko število obdržanih na trupu trupa in včasih dodano na vrhu belega krmilnega traku. Do začetka leta 1918 so črke “S.C.” (za “Signal Corps”) so bile pogosto dodane kot predpono prikazane serijske številke. Ko je bila vojna letalska služba ustanovljena maja 1918, so bile črke SC zamenjane s “A.S”. (za “Zračni promet”). Julija 1926 je bila vojska Air Service preimenovana v Army Air Corps, prefiks serijske številke pa je postal A.C. za “Air Corps”. Vendar pa te predponske črke niso bile del uradne serijske številke in so bile nazadnje padle leta 1932.

Do konca leta 1924 so se serijske številke trupov začele zmanjševati, dokler niso standardizirali številke štirih palic na vsaki strani trupa. Leta 1926 so na številko trupa pogosto dodajali besede »ameriška vojska«, leta 1928 pa so bili na zaslonu dodani tudi proizvajalčevo ime in oznaka vojske, vendar to ni bilo vedno storjeno.

Tridelni podatkovni blok trupa je bil leta 1932 zmanjšan na enojno črto in je bil postavljen na levi strani trupa v bližini pilotske kabine. To je znano kot Blok Tehničnih podatkov (TDB). Blok podatkov ni prikazoval samo polno serijsko številko, temveč tudi natančno vrsto modela in včasih domačo bazo zrakoplova ali vejo vojske, s katero je služil. TDB je sčasoma postal edino mesto na letalu, kjer je bila serijska številka dejansko prikazana. Pogosto je bilo res, da je bila edina druga vrsta identifikacije prikazana enota in osnovna identifikacijska koda, prikazana na obeh straneh trupa ali na plavuti. To je otežilo identifikacijo dejanske serijske številke zrakoplova, kar je povzročilo veliko zmede.

Blok Tehničnih podatkov se še danes uporablja, čeprav se zdaj imenuje Legendarni podatki o zrakoplovih, do začetka devetdesetih let pa se je zmanjšal na velikost črk samo 1/2 cm in se preselil na novo mesto blizu rezervoarja za oskrbo z zemeljskim plinom. T.O 1-1-4 je navedeno, da je tehnični podatkovni blok lahko bodisi na strani trupa bodi v bližini rezervoarja za oskrbo z zemeljskim plinom.

Serijska številka, prikazana v Tehničnem podatkovnem blokah, je imela nekaj let konec 1940-ih in zgodnjih 1950-ih večkrat nosilec pripone, ki ni bil dejansko del uradne serijske številke. Uporabili smo pet pisem – A za ameriške zračne sile, G za ameriško vojsko, N za letalsko gardo, R za rezervno letalsko silo in T za rezervne uslužbence (ROTC). Čez nekaj časa je bilo črko M uporabljeno za letala USAF, povezane z ameriškimi veleposlaništvi v tujini, vendar je bila ta uporaba ukinjena avgusta 1955.

Pomanjkanje vidne serijske številke na vojnih letalih je postalo resen problem, 28. oktobra 1941 pa kmalu po ustanovitvi USAAF-a je bilo izdano naročilo, da bi bilo število naštetih štirih številk zadnje plavuti vseh vojaških letal (če je izvedljivo) v velikosti, ki je dovolj velika, da je vidna od vsaj 150 metrov stran. To je uradno imenovala številka radijske zveze, vendar je bila skoraj splošno znana kot številka repa. Ker vojaških zrakoplovov v tistem času ni pričakovalo, da bodo trajale več kot deset let, je bila številka prve številke številk v proračunskem letu izpuščena v številki repa, kot je bila predpona AC in vezaj. Na primer, serijska številka Curtiss P-40B 41-5205 je imela repno številko 15205 na repni plavuti, serijska številka Curtiss P-40K 42-11125 je imela repno številko 211125 na platnu, P-51B 42-106559 pa 2106559 pobarvan na repu. Ker je vojska (kasneje Air Force) zadnje štiri številke repne številke uporabila kot radijski klicni znak, za kratke zaporedne številke (manj kot 100) je bila številka repa razširjena na štiri številke, tako da so se pred Zaporedna številka. Na primer, 41-38 bi imela repno številko napisano kot 1038.

Posledično je v večini primerov za zrakoplove iz obdobja druge svetovne vojne, kjer je številka repa vidna, lahko zaporedno številko izpišete preprosto s pomikanjem črtice po prvi številki, s predpono 4 in s samodejno serijsko številko. Na žalost je prišlo do številnih odstopanj od teh pravil – obstajajo primeri, v katerih so bile na repu poslikane le zadnje 4 ali 5 številk, kar še posebej otežuje identifikacijo letala.

V 50. letih prejšnjega stoletja so bila še vedno v uporabi številna letala iz obdobja druge svetovne vojne, ki so presegla pričakovano življenjsko dobo krajših od 10 let. Da bi se izognili morebitni zamenjavi z poznejšimi letali, ki so imeli isto repno številko, so ti starejši zrakoplovi imeli ničelno število in dodano črto pred številko repa, da bi označili, da so starejši od 10 let. Upati je bilo, da bi to preprečilo zmedo, ki bi jo povzročilo podvajanje repnih številk med dvema letoma, zgrajenih v desetih letih narazen. Vendar to ni vedno potekalo in vedno ni bilo mogoče enotno prepoznati letala s poznavanjem številke repa. Ta praksa je bila sčasoma prekinjena, ko so se ljudje začeli sklicevati na številko 0 kot črka O, ki stoji za zastarelo. Pogoj za 0-predpono je bil uradno opuščen 24. aprila 1972.

Serijska številka, prikazana v Tehničnem podatkovnem blokah, je imela nekaj let konec 1940-ih in zgodnjih 1950-ih večkrat nosilec pripone, ki ni bil dejansko del uradne serijske številke. Uporabili smo pet pisem – A za ameriške zračne sile, G za ameriško vojsko, nacionalno gardo N za zrak, R za rezerva zrakoplovov in T za rezervne uslužbence (ROTC)

Leta 1958 je bila razglašena uredba, ki je določila, da se številka repa razširi na najmanj 5 številk. Včasih se je številka repa zmanjšala v dolžino na pet mest, ker je namerno izpuščal oba števila fiskalnega leta – na primer 64-14841 bi bil na repu prikazan kot 14841. Včasih je ena ali več prvih števk zaporedne številke prav tako bi bilo izpuščeno. Ta praksa povzroča veliko zmede.

Kamuflaža se je ponovno začela pojavljati na letalu USAF med vojno v Vietnamu, kar je privedlo do spremembe v predstavitvi številke repa. Črke “AF” so bile dodane neposredno nad zadnjima dvema številkama fiskalnega leta, čemur sledijo zadnje tri številke zaporedne številke. Trimestna zaporedna številka ima višino letnic AF in fiskalnega leta, včasih pa se imenuje tudi “velika” komponenta repne številke. Na primer, serijska številka F-4E 67-0288 je imela repno številko 67 (majhna) 288 (velika). To bi lahko seveda privedlo do zmede, ker bi letala 67-1288, 67-2288 itd imela popolnoma enake repne številke kot 67-0288 v okviru te sheme. To običajno ne bi povzročalo veliko težav, razen če bi seveda bile nekatere od teh večjih zaporednih številk tudi F-4E (kar niso bile). Na žalost sistem ni bil vedno skladen – na primer F-4D serijska številka 66-0234 je imela repno številko, ki je videti tako: 60 (majhna) 234 (velika). Zdi se, kot da je bilo to število pridobljeno z izpuščanjem prve številke fiskalne in združitvijo preostalih “6” z “0234”. Posledično je treba pogosto narediti veliko izobraženih ugibanj, da bi se serijska številka zrakoplova pridobila iz poznavanja številke repa in poznati tip zrakoplova in včasih celo različico. Želel bi slišati od vsakogar, ki je na nedavnih letalih USAF opazil različne številke repnih številk.

Vendar zrakoplovi Air Mobility Command in Aircraft USAF Europe še vedno prikazujejo prejšnjo obliko za številko repa, pri čemer so vse številke enake velikosti in prva številka je zadnja številka fiskalnega leta, preostale 4 številke pa so zadnje štiri številke Zaporedna številka. Ni prikazana AF, samo ime ukaza nekaj metrov nad njim. Predpisi AMC navajajo, da mora biti številka repa zadnjih pet števk serijske številke. Če serijska številka na koncu nima pet znanih znakov, postane prva številka fiskalnega leta prvi znak, nične pa se uporabijo za polnjenje prostora za pet številk. To bi omogočilo, da se 58-0001 pojavi kot 80001. Tehnični red se nanaša na številke radijskih klicev na plavuti, polna serijska številka, ki se pojavlja samo v okviru bloka Legendarni podatki o zrakoplovih. V tistih redkih primerih, v katerih so Air Force kupili več kot 10.000 zrakoplovov v enem davčnem letu (leta 1964 je bilo tako leto), bi letala z zaporednimi številkami, večjimi od 10.000, imela oba števila izpuščenega proračunskega leta – na primer številka repa 64-14840 je 14840, ne 44840. Izjema je bila repna številka EC-130H serijske številke 73-1583, ki je imela številko repa prikazano kot 731583, tj. popolno serijsko številko brez vezaje. Še enkrat, rad bi slišal od vsakogar, ki je videl različne tipe serijskih številk na letalih Air Mobility Command.

Buzz številke

V letih, ki sledijo drugi svetovni vojni, so številna letala USAAF / USAF uporabljala oznake, ki bi omogočile identifikacijo letala z nizko letenje iz tal. Namen tega je bil preprečiti nevarno prakso pilotov visoko zmogljivih zrakoplovov z nizkimi prestopki (poimenovani kot “brenčanje”) nad tlemi. Zato so te številke postale znane kot številke buzzov.

Sistem je uporabil dve črki in tri številke, pobarvane tako velike, kot je praktično izvedljivo na vsaki strani trupa in na spodnji strani levega krila. Dvočrkovna koda je določila vrsto in model zrakoplova, tri številke pa so bile sestavljene iz zadnjih treh številk serijske številke. Na primer, vsi borci so bili označeni s črko P (kasneje spremenjena v F), druga črka pa je identificirala tip borec. Na primer, koda številke buzz za F-86 Sabre je bila FU, za F-100 Super Sabre pa FW. Številka buzz za F-100A 53-1551 je bila FW-551, številka buzz za F-86D 53-1020 je bila FU-020.

Včasih bi dve ravnini iste vrste in modela imeli enake zadnje tri številke v svojih serijskih številkah. Ko se je to zgodilo, sta se oba zrakoplova razlikovala, tako da je dodala natisnjeno črko A številki buzzov poznejšega letala, ki mu sledi pomišljaj.

Nekateri državni letali med drugo svetovno vojno so imeli na njihovi strani razširjene šifre, vendar ne vem, ali so namen teh velikih oznak delovali kot “buzz številke”.

Sistem je bil široko uporaben vse tridesetih let 20. stoletja, vendar se je v šestdesetih letih postopno ukinjal. Januarja 1965 izdaja Tehničnega naročila 1-1-4 je opustila vsa omemba vsakršne zahteve po številu buzzov in te številke so začele pobarvati in so do sredine leta 1965 večinoma izginile.

Serijske številke vojske

Ko so ameriške vojaške enote Združenih držav odšle iz ameriške vojske in postale ločena služba, so ameriške zračne sile 18. septembra 1947, tako vojska kot tudi letalske sile še naprej uporabljale enak niz serijskih številk za svoje letala. Serijske serije letalskih letal so bile brezhibno premešane s serijskimi publikacijami Air Force, brez vrzeli ali prekrivanja.

Toda leta 1966 je vojska začela uporabljati petmestne zaporedne številke, ki so bile večje od vseh zaporednih številk, ki jih uporablja USAF, da opazovalci ne bi zamenjali letala med dvema storitvama. Poleg tega so bile zaporedne številke vojske, ki so bile dodeljene v okviru zaporedja zračnih sil, pogosto opremljene z dodatnimi ničlami, da bi imele skupno 5 številk. Na žalost obstaja nekaj zmede, saj ta sistem ni bil vedno dosledno upoštevan, številna odstopanja od te norme. Čeprav je vojska začela uporabljati 5-mestne serijske številke z začetkom leta 1964, je bila dejanska uporaba mešane vreče s štirimi in petimi številkami. Za predstavitve repnih številk (ali številke pilonov za helikopterje) so bila zgodnja leta precej dosledna, pri čemer je bila uporabljena zadnja številka fiskalnega leta in prikazane so le štiri številke zaporedne številke. Ko so se začele uporabljati petmestne serijske številke, je prišlo do mešanice predstavitev repnih številk s samo petimi številkami brez leta (in včasih z začetno ničlo!), Pa tudi predstavitve, v katerih je bila prikazana zadnja številka leta, skupaj z vsemi petimi zaporednimi številkami. Včasih so bile obarvane obe številki številke leta, nato pa je bila predstavljena samo petmestna zaporedna številka. Včasih so vojaški helikopterji uporabili zadnje tri številke zaporedne številke kot klicni znak, pogosto pa boste videli tiste tri številke, pobarvane na nosu, stransko okno ali označene na samem samem pilu. Obstaja celo nekaj starejših letal z dvomestnim letom in prikazana je celotna petmestna serijska številka, da bi zaokrožili vse možnosti. (Ref. Nick Van Valkenburgh, 26. julij 2013)

Leta 1971 je vojska začela uporabljati zaporedne številke, ki se začnejo na 20000, in številke se niso ponovno začele z vsakim naslednjim proračunskim letom.

V pisni korespondenci so se vodilne nule pogosto opustile. Ni sploh jasno, kdaj je sistem zaporednih števil z zaporedji z ničli dejansko začel. Zdi se tudi, da vojska še naprej uporablja oba sistema za serijske številke zrakoplovov, ena je zaporedna številka, ki je večja od poljubnih zaporednih števil, ki jih uporablja USAF, ter nižje zaporedne številke, obložene z ničli. (Ref. Nick Van Valkenburgh, 26. julij 2013)

Boneyards

Končni cilj mnogih letal in helikopterjev ameriške vojske in ameriške vojske, ko zapustijo aktivno službo, so boni na Davis-Monthan AFB blizu Tucson v Arizoni. Ob koncu druge svetovne vojne je bila osnova izbrana kot območje shranjevanja za razgrajene vojaške zrakoplove. Suha klima Tucson in alkalne talne površine je bila idealna za shranjevanje in shranjevanje letal. Presežek letala DoD in obalne straže je tam shranjen, potem ko so odstranjeni iz uporabe. Včasih so letala dejansko vrnjena v aktivno službo, bodisi kot daljinsko nadzorovana letala ali prodajajo prijateljskim tujim vladam, najpogosteje pa se prevažajo za rezervne dele, da zadržijo druge zrakoplove, ki plujejo ali so odloženi.

Ime objekta je bilo oktobra 1985 spremenjeno v Center za vzdrževanje in regeneracijo vesoljskih plovil (AMARC), ki je bil prvotno znan kot center za skladiščenje in odstranjevanje vojaških letal (MASDC). AMARC je bil uradno preoblikovan 2. maja 2007 kot 309. skupina za vzdrževanje in regeneracijo aerosolov (AMARG), vendar še vedno uporablja naslov AMARC za svetovno priznanje in zapuščinske razloge. Če vem, kdaj je bil zrakoplov prenesen na MASDC / AMARC, ga navedem tukaj.

Ko zrakoplov vstopi v AMARG, mu dodeli kodno številko (znano kot proizvodna kontrolna številka ali PCN), sestavljena iz štirih črk, ki ji sledi trimestna številka. Prva dva črka določata storitev (AA za Air Force, AN za mornarico, AC za obalno stražo, AX za vladne agencije letal, AY za tuje sovoznikovih zrakoplovov). Drugi par črk določa vrsto zrakoplova (npr. FP za F-4 Phantom), trimestna številka pa določa vrstni red, v katerem je bila določena ravnina te vrste vnesena v AMARG. Na primer, prva F-4, ki je bila sprejeta v AMARC, bi bila oštevilčena AAFP001, pri čemer sta bili dodani dve ničli, da bi dodali število številk na 3. Torej, PCN je bil koristen, da bi na kratko povedal, kdo je lastnik letala, kakšno vrsto letala je bil, in vrstni red, v katerem je prišel v AMARG

Pred oktobrom 1994 je številka v kodi PCN imela tri števke, vendar je AMARC ugotovil, da bodo kmalu imeli več kot 1000 F-4 v zalogi, zato je bilo sprejeto odločitev, da je treba format številk razširiti na štiri številke da bi se prilagodili prihodom novih fantomov. Tako je RF-4C 64-1021 dobil številko AAFP969 19. oktobra 1994 in naslednji prihod 64-1068 je dobil številko AAFP0970 istega dne. Vsi kasnejši prihodi F-4 so bili oštevilčeni v štirimestnem slogu. Predstavljam si, da ko je AMARC spremenil polje svoje baze podatkov za uporabo 6 znakov, se je nato odločil za uporabo tega sloga za vse nove prihode od oktobra ’94 in nič je bilo predfiksirano, ko je bila številka naročila manjše od 1000. Ref: eLaReF, Jun 17. februar 2012.

Za dodajanje zmede je letalo lahko prejelo več PCN-jev, če se je večkrat vrnil v objekt – na primer – letalo je lahko prišlo v AMARG za podaljšanje življenjske dobe (prejela bi jo PCN v času trajanja popraviti). Potem bi bilo vrnjeno v operativno floto. Če operaterji ugotovijo, da vsi zrakoplovi tega tipa potrebujejo nekaj drugega, ki jih je treba preveriti, se bo letalo vrnil na 309 AMARG za ta pregled kot del nekaterih manjših popravil. Ob prihodu bi prejela novo (2.) PCN. Po zaključku manjših popravil se je zrakoplov vrnil operaterjem. Ko operaterji ugotovijo, da zrakoplov ni več potreben in ga upokoji v skladiščenje, bi bil dodeljen tretji PCN. Če se je zgodilo, da so se letalo znova vrnili v službo in nato vrnili v skladišče AMARG, bi dobil * četrti * PCH. (Glej: Robert D. Raine, 27. junij 2013)

Letalu lahko dodeli tudi drug PCN, če je administrativno premeščen v drugo službo, medtem ko sedi v čebelah. Na primer – AMARG trenutno hrani C-131, ki je prvotno prispeval kot sredstvo mornarice (in mu je bil dodeljen pomorski PCN). Mornarica je zrakoplov prenesla na zračne sile (zato je bil PCN iz mornarice odstranjen in nadomeščen s PCN Air Force). USAF ga je nato prenesel v drugo vladno agencijo, zato je USAF PCN odstranil in ga nadomestil PCN agencija ZDA Gov’t, ki se je začela s predpono “AX”. Enako ravnino, tri različne PCN. (Glej: Robert D. Raine, 27. junij 2013)

V zadnjem času je AMARG uvedel nov računalniški sistem in se odločil, da preneha z motnjami pri dodeljevanju PCN, ko pride zrakoplov v objekt. Vse je sedaj označeno z zaporedno številko, saj nobena letala nima popolnoma enake serijske številke. PCN-ji niso bili odstranjeni iz starejših zrakoplovov, vendar nove letalske naprave niso več dodeljene letalom, ko pridejo. (Glej: Robert D. Raine, 27. junij 2013).

Seznam serijskih številk letal, prenesenih na MASDC / AMARC, je na voljo na spletni strani www.amarcexperience.com.

Serijske številke proizvajalca

Ko je zrakoplov izdelan, podjetje, ki ga je zgradilo, mu dodeli serijsko številko proizvajalca. Ta številka je ponavadi prikazana na plošči, nameščeni nekje znotraj letala. Ko se zrakoplov proda zrakoplovu, izda vojaško zaporedno številko oddelka za obrambo. Ti dve številki nista povezani med seboj, vendar sta pogosto zmedena med seboj. Ko poznam proizvajalčevo serijsko številko določenega vojaškega letala, ga navedem. Če vojaški zrakoplov končno konča v civilnih rokah, mu izda civilno registracijsko številko nacionalnega civilnega letalskega organa lastnika. V ZDA te številke izdaja FAA in so znane kot N-številke v ZDA, saj se vse začnejo s črko N. Običajno FAA uporablja serijsko številko proizvajalca zrakoplova za sledenje tem zrakoplovom. Na primer, veliko letal C-47 Skytrain je končalo v civilnih rokah po končanem vojaškem servisu in jih sledijo s pomočjo njihovih proizvajalčevih serijskih številk.

Manjkajoče poročilo o posadki

Med drugo svetovno vojno so bili zapisi manjkajočih letalskih posadk (MACRs) zapisani, da bi zabeležili dejstva o zadnjih znanih okoliščinah glede manjkajočih letalskih posadk. Kmalu po letalski nesreči, ki jo je prvič odobrila maja 1943, je enota pripravila MACR, nato pa so bili poslani na glavni urad AAF, kjer so bili vloženi. MACR so bili oštevilčeni v vrstnem redu njihove izdaje. Nekateri MACR so bili pripravljeni po koncu vojne, kar so narekovale potrebe in okoliščine. Poleg tega so bili nekateri MACR ob koncu vojne pripravljeni za kritje izgub, ki so nastale pred uvedbo sistema MACR. Zato so nekatere izgube iz 1942/43 imele večje število MACR od tistih, ki so se zgodile po maju 1943. Seznam številk MACR (skupaj z vrsto zrakoplova, enoto in datumom) je mogoče najti na ArmyAirForces.com druge svetovne vojne . Popolne kopije MACR-jev lahko naročite v Državnem arhivu v Državni arhivski vojaški zapisi.

 

 

 

Sledi seznam serijskih številk za letala ameriške vojske in ameriške vojske. Nepopolna je, s številnimi vrzelmi, še posebej v poznejših letih. Če poznam končno razporeditev določenega letala ali če ima letalo nekaj posebnega zgodovinskega pomena, so te informacije navedene tudi tukaj.

Uživajte v brskanju po teh seznamih – tukaj je veliko lepih zgodovinskih interludov. Ti seznami nikakor niso popolni ali brez napak, zato bi rad slišal od vsakogar, ki ima dodatke ali popravke.

Veliko je ljudi, ki želijo vedeti o operativni zgodovini ali končni razporeditvi določenega letala iz te baze podatkov, vendar o katerih sem malo ali nič informacij. Če imate določeno vprašanje o zgodovini določenega letala USAAF / USAF, lahko poskusite Agencija za zgodovinsko raziskovanje letalskih sil ki se nahaja v Maxwell AFB, Alabama. Imajo kartice na skoraj vsakem zrakoplovu, ki je v preteklosti v lasti ali upravljanju USAAC / USAAF / USAF, in morda bodo lahko odgovorili na vaše vprašanje precej hitro. Drugi vir informacij je datoteka posamične letalske evidence, ki se nahaja na Nacionalni oddelek arhivov letalskega in vesoljskega muzeja. Morda vam bodo morda lahko pomagali. Vendar pa ste vedno dobrodošli, da mi pošljete e-pošto v vsakem primeru in bom videl, če lahko kopam nekaj.

Iskalnik

Če želite poiskati to spletno mesto za serijsko številko ali za določen tip letala, pojdite na iskalnik Jeremyja Kurisa:

Iskalnik za to spletno mesto


Kumulativna serijska številka serije: 1908-1921

 

 

Seznami serijskih številk po poslovnem letu: 1922-danes

 

 

Zaradi priljubljenega povpraševanja zdaj objavljam povzetek najnovejših posodobitev baze podatkov serijske številke USAF. Objavljam posodobitve približno vsaka dva tedna, in povzetek najnovejšega nabora posodobitev si lahko ogledate s klikom na spodnjo povezavo.

Povzetek posodobitev 14. januarja 2018.

 

Kliknite tukaj, če želite odpreti seznam serijskih številk zrakoplovov ameriške mornarice in ameriškega morskega korpusa.

 

Seznam kratic in akronimi

 

 • AAA: Artillery proti letalom
 • AB: Air Base
 • AF: Vatrena sila
 • AFB: Air Base Base
 • AFM: Air Force Monthly
 • ANG: Air National Guard
 • AP: Letališče
 • AMARC: Center za vzdrževanje in regeneracijo vesoljskih plovil, Davis Monthan AFB, Arizona
 • ANLC: Komisija za likvidacijo vojne mornarice
 • BEA: British European Airways
 • BOAC: British Overseas Airways Corporation
 • BG: Skupina za bombardiranje
 • BS: Squadron za bombardiranje
 • C / N: Gradbena številka
 • CA: Combat Aircraft
 • CAA: Organ za civilno letalstvo, ustanovljen leta 1938. Kasneje je postal Uprava za civilno letalstvo leta 1940. Leta 1958 je bil CAA reorganiziran v Zvezno letalsko agencijo
 • CAF: Konfederativne zračne sile (zdaj spominske zračne sile)
 • SKP: Civilna patrulj
 • CL-26: kategorija zrakoplovov USAAF, za katero se šteje, da so zrakoplovi brez letenja, ki se uporabljajo za usposabljanje osebja za vzdrževanje tal.
 • DOW: Umrla rane.
 • DPC: Corporation Plant Defense (hčerinska družba RFC)
 • DRMO: Reutilizacija obrambe in trženje – Subjekt, ki prodaja presežne zrakoplove, ki se običajno uničijo kot ostanki.
 • DVM: Depot Vliegtuig Materieel (Nizozemska)
 • EdA: Ejercito de Aire (španske zračne sile)
 • FAA: Zvezna agencija za letalstvo (ustanovljena leta 1950). Kasneje se je leta 1966 preimenovala v zvezno letalsko upravo)
 • FG: Bojna skupina
 • FS: bojni boj
 • FLC: Komisija za tujo likvidacijo. Agencijo, ki jo je ustanovila vojna služba, je bila vezana in upravljana preko države. Prodani zrakoplovi v nevtralne države
 • FMS: Tuja vojaška prodaja – Ustanovljena leta 1968, da bi olajšala prodajo ameriške vojaške opreme vladam, ki jih podpirajo. Kupec se ne ukvarja neposredno z obrambnim izvajalcem, temveč je posrednik pristojen za obrambno sodelovanje. Nekateri programi USAF FMS imajo dvomestna imena kode, ki se začnejo z besedo PEACE, druga beseda pa predstavlja nekaj vidikov stranke.
 • FY: fiskalno leto
 • JASDF: Japonska zračna obrambna sila
 • JMSDF: Japonska pomorska sila za samoodločbo
 • JSTARS: skupni nadzorni ciljni radarski sistem
 • KIA: Ubili v akciji
 • KLu: Koninklijke Luchtmacht (Kraljevina Nizozemska zračna sila
 • LLN: Leger Luchtmacht Nederland (Nizozemske vojaške enote za vojsko)
 • MACR: poročilo o odsotnosti z letalskega posadka
 • MAP: Program vojaške pomoči
 • MASDC: center za skladiščenje in odlaganje vojaških letal
 • MDAP: Program medsebojne obrambe – program zvezne vlade, ustanovljen leta 1949, ki zagotavlja vojaško in finančno pomoč zavezniškim narodom.
 • MIA: Manjka v akciji
 • MLD: Marine Luchtvaart Dienst (Kraljevska Nizozemska mornarica)
 • MSN: Serijska številka proizvajalca
 • NACA: Nacionalni svetovalni odbor za aeronavtiko
 • NASA: Nacionalna uprava za aeronavtiko in vesolje
 • NASM: nacionalni letalski in vesoljski muzej
 • NEIAF: Nizozemska vojska vzhodne Indije
 • NTU: ni bil sprejet
 • PLAAF: zračna sila Ljudske osvobodilne vojske
 • POW: vojni zapornik
 • RAAF: Royal Australian Air Force
 • RAF: Royal Air Force
 • RCAF: Royal Canadian Air Force
 • RFC: Reconstruction Finance Corporation – vladna agencija, ustanovljena leta 1932, da pomaga državam in lokalnim oblastem ter da daje posojila bankam, železnicam, hipotekarnim združenjem in drugim podjetjem. Med vojno je RFC posojila podjetjem, ki so bistvena za vojne napore. Nadzorovala je tudi prodajo in odlaganje presežnih in presežnih letal ob koncu vojne.
 • RFC: Kraljevi letački korpus
 • RMC: Vrnjen na vojaški nadzor
 • RNZAF: Kraljeve Nove Zelandije
 • ROCAF: Republika Kitajska Air Force
 • SBD: preiskovana bitna škoda
 • SE: Jugovzhod
 • SOC: Izredna pristojbina – formalnost, s katero enota preda nadzor nad letali, ko jih več ne uporabljajo, tako da niso več formalno odgovorni za to. To je lahko zato, ker je bilo letalo uničeno, poškodovano zunaj popravila, postalo varnostni čuvaj, ognjemet ali ciljni obseg, ali ker je bil poslan v skladišče.
 • SOS: Squadron za posebne operacije
 • SVN: Južni VietNam
 • TACAMO: Bodite na potezi in se premaknite ven
 • TASS Tactical Air Support Squadron
 • TFS: Taktična bojna ekipa
 • TFW: Taktično borec krilo
 • USAAC: Združeni vojski Air Corps
 • USAAF: Združene države Air Force
 • USAF: Združene države Amerike
 • VIP: zelo pomembna oseba
 • WAA: uprava vojnih sredstev
 • W / O: odjavljen
 • WFU: umaknjeno iz uporabe
 • WPAFB: Wright Patterson Air Force Base

 

 

Reference

Kliknite tukaj, če si želite ogledati seznam referenc za serijske številke, navedene na tem spletnem mestu.

 

Vir: http://www.joebaugher.com/usaf_serials/usafserials.html